Het aanmaken van meer spiermassa noemt men hypertrofie: de toename van het volume van weefsel als gevolg van de vergroting van de samenstellende cellen.

 

Wie spiermassa op will bouwen, zou er goed aan doen om dit in een positief energiebalans te doen, of in simpelere taal; je moet meer eten, dan dat je verbrandt. Is dit noodzakelijk?

 

Nee.

 

Je kan als beginnend sporter vrij 'gemakkelijk' tegelijkertijd vet verbranden, en spieren opbouwen.

 

Let op!

 

Vet kan niet omgezet worden in spiermassa, maar gezien je een aardige verzameling aan energie hebt opgebouwd (lichaamsvet) kan deze energie wel gebruikt worden om je spieren te "voeren."

 

Echter, hoe leuk jouw lichaam het ook vindt om strakker en breder te worden, het vindt het ook leuk om het jou zo lastig mogelijk te maken des te langer je het doet. Als je langzamerhand jezelf als 'intermediair' of zelfs 'geavanceerd' mag beschouwen, heeft je lichaam iets meer 'motivatie' nodig om verder te groeien.

 

Bodybuilders doen dit aan de hand van een calorieën overschot ( positief energiebalans ), oftewel, de zogenaamde 'bulk.' Van al het onderzoek wat tot nu toe gedaan is over spiermassa, komt telkens weer naar voren dat een positief energiebalans de meest effectieve manier is om zo snel mogelijk spiermassa op te bouwen. 

Overtollig vet wat is opgebouwd, wordt na de bulk verbrand met een negatief energiebalans, of weer in simpelere vorm; je moet meer verbranden, dan dat je eet. Is dit noodzakelijk?

 

Ja!

 

Het is onmogelijk om vet te verbranden zolang jouw lichaam meer calorieën toe neemt, dan dat het verbruikt. 

 

Let op!

 

Houd er rekening mee dat dit niet in overdreven maten hoeft! Een sixpack is leuk voor foto's, zelfvertrouwen en de aandacht van anderen, maar een ongelooflijk intensief proces om het hele jaar vol te houden. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal.

 

Dus..?

 

Een gezonde middenweg is voor de meeste mensen voldoende:

 

  1. Train met gewichten voor verbeterde spierkracht om je botten en gewrichten te beschermen tegen blessures en flexibiliteit en zodoende je algehele gezondheid te verbeteren. 
  2. Eet gezonder en het liefst wat minder calorieën om overtollig vet kwijt te raken en hart- en vaatziekten te voorkomen.
  3. Beweeg meerdere keren per week op een laag pitje (cardio) om longcapaciteit te verbeteren, osteoporose te voorkomen en stress te verminderen.